Nytt om koronasituasjonen 14. januar

Kjære innbyggere!

Dere har sikkert fått med dere gårsdagens pressekonferanse.
Jeg vil gjerne påpeke viktige punkter og endringer, som vil gjelde håndteringen av koronasituasjonen fremover.

Det viktigste først - vaksine

Vaksine er fortsatt et viktig tiltak for egen beskyttelse. Det er tydelig at vaksine forebygger alvorlig sykdom og død. Den gir ikke så god beskyttelse mot smitte som vi kunne ønsket oss, men en mildere sykdom tåler hver av oss bedre! Så om du vil ta din 1., 2. eller 3. vaksinedose, så er du velkommen! Husk at det ved 3. dose må ha gått 20 uker siden 2. dose.

Vi vaksinerer i uke 3: tirsdag 18. januar (drop-in tilbud) og onsdag 19. januar (timebestilling). Det er ledige timer igjen!

Øvrige smitteverntiltak gjelder fortsatt

Hold avstand, bruk munnbind der avstand ikke er mulig, hold deg hjemme og test deg, når du blir syk, hold hender rene.

Forventet utvikling

Vi forventer en rask og kraftig økning i smittetall. Jeg forstår at dette kan føles skummelt for enkelte. For noen i samfunnet vil det også fortsatt utgjøre en risiko. Personer med sterk redusert immunforsvar burde da være ekstra forsiktige. For resten av befolkningen utgjør omikron-varianten ikke lengre en så stor trussel, særlig ikke hvis du er fullvaksinert eller har gjennomgått smitte.

Vi må nå innstille oss på å bli smittet med korona-virus. Det vil til tross for «mildere» variant føre til alvorlig sykdom hos noen og vi vil også oppleve dødsfall hos personer med sterkt svekket helse eller i høy alder.

Endring i hva kommunen gjør og informerer om

Jeg forventer at smittetallene vil øke betraktelig fremover. Jeg anser det derfor ikke lengre som hensiktsmessig å legge ut aktuelle smittetall. Dette vil kommunen altså ikke lengre kommunisere ut.

Oppfølging av smittede fra kommunen sin side vil også reduseres. Jeg er usikker på om jeg fremover vil ha kapasitet å ringe alle med positiv smittesvar. Jeg anbefaler at hvis man ikke blir kontaktet og kjenner enten på litt kraftige symptomer, eller sitter med spørsmål, at man da heller ber om kontakt med lege.

Men enn så lenge ringer jeg!

La oss prøve å holde hodet kaldt og hjertet varmt, så kommer vi gjennom dette! Forhåpentlig vil dette bli den siste alvorlige bølgen med dette viruset! Vi i helse vil bistå dere, om det gjelder oppfølging og behandling av symptomer, eller spørsmål som er vanskelig for dere å finne ut av!

Eileen Boroske, kommuneoverlege i Åmli