Kjære innbyggere!

Smitten øker kraftig nå også hos oss. Grunnet endret testregime har vi ikke lengre oversikt over alle som tester positivt hjemme. Vi tok 30 bekreftende PCR tester denne uken. Det vil si at vi har en god del flere enn 30 smittede denne uken. Jeg kommer ikke lengre å ringe alle med positiv test. Jeg anbefaler at man kontakter sin fastlege ved behov for oppfølging i forhold til covid smitte. Både for veiledning, en helsekontroll ved symptomer eller behov for sykemelding.

Vaksine med 3 doser beskytter mot alvorlig forløp og det er fortsatt ikke for sent å ta vaksine! (Både dose 1, 2 eller 3).

Samfunnet er nokså åpent nå og skal åpnes mer. Det betyr for de fleste at et etterlengtet normalt liv venter rett rundt hjørnet! For de aller fleste er det en ren gladmelding.

Men jeg tenker på dem som faktisk vet at dette blir risikabelt for dem: husk at det er viktig å leve et liv! Ikke isoler deg helt, men vær forsiktig! Takk nei til besøk hvis vedkommende ikke er helt frisk, bruk heller munnbind i butikker eller på offentlig sted. Skal du besøke en venn eller et familiemedlem med svekket immunforsvar eller høy alder, vær ekstra nøye med hygiene og heller utsett besøket ved vage, milde symptomer. Bruk munnbind, hvis mulig!

FHI forventer at «alle» vil bli smittet, noen vil ikke engang merke det. Karantene er fjernet, isolasjon er kortet ned. Så smittespredning bremses kanskje noe, men det er ingen mål å stoppe coronasmitte nå lengre. Vi ser økende antall innlagte, men de er på vanlig post og er kun få dager på sykehuset.

Dessverre må vi i et åpent samfunn regne med smitte inn i sårbare grupper og det kan og vil medføre alvorlig sykdom og dødsfall hos eldre og personer med alvorlige underliggende sykdommer.

Så vis fortsatt hensyn: hold deg hjemme ved symptomer og ta en test. Husk avstand og håndhygiene og eventuelt munnbind. Spesielt når du er sammen med noen som kan har et økt risiko for å bli alvorlig syk!

Hilsen
Eileen Boroske
Kommuneoverlege