Informasjon om coronavirus mutasjoner

Coronaviruset oppfører seg som virus flest, den forandrer sine genetiske egenskaper hele tiden. Ofte har dette ingen betydning, men noen ganger kan dette endret virusets egenskaper.

Det er nå mye snakk i alle medier om muterte varianter av coronaviruset (engelske, sør afrikanske, brasilianske). De har et felles trekk og det er at de vurderes å være noe mer smittsomme. Foreløpig finnes det ingen data som tilsier at de er mer farlige/gir mer alvorlig sykdom.

Hva betyr det da egentlig? Det betyr at man kan bli noe lettere smittet med disse varianter og at man også lettere smitter andre, hvis man er smittet med disse typer virus.

Det som er bra og betryggende er at de tiltak Norge ha valgt å bruke under hele pandemien, fungerer like godt her!

Dvs. avstand, hoste- og håndhygiene, holde seg hjemme når man er syk, gå i karantene ved mistanke om smitte og være isolert når påvist smittet er fortsatt det som gjelder og hjelper.

Det er ingen grunn for overdreven frykt og redsel, det vi har trent på siden mars i fjor virker fortsatt!

Men -  ha en lav terskel for testing, vær ekstra nøye etter opphold i områder med høy smitte og påviste utbrudd med de nye varianter og hold god avstand til personer i risikogrupper etter reiser til risikoområder!

Og til slutt -  Åmli har klart seg supert hittil! Takk til alle der ute som følger råd og regler så godt!