Hva betyr det å være hjemme?

Her finner du informasjon om hva det innebærer å være i hjemmekarantene eller hjemmeisolering. Både for den enkelte og for de andre i husstanden.

Ordforklaring: Nærkontakter = de du bor med og har daglig kontakt med.

​Hjemmeisolering:

Å være hjemme, isolert fra andre mennesker, og ikke ha tett kontakt med de du bor sammen med. Gjelder for alle med mistenkt eller bekreftet covid-19-sykdom helt til friskmelding av lege.

Hjemmeisolering betyr at du skal holde deg hjemme. Du skal ikke selv gå i butikk e.l. ta kontakt med Helse og omsorg hvis du har behov for bistand på Tlf: 37185280. Avhengig av situasjonen, kan det være en nabo eller andre, for eksempel hjemmetjenesten. Dersom mulig, bør du oppholde deg og sove i et annet rom enn de andre du bor sammen med. Har dere flere bad og toalett, bør du bruke et separat bad og toalett. Dersom dere kun har ett, er det viktig at du bruker et separat håndkle.

Ved isolering (påvist smitte) er hele husstanden i isolasjon!

Hjemmekarantene:

Å være hjemme og ikke ha kontakt med andre enn de du bor sammen med. Gjelder for alle som har hatt kontakt med covid-19-syke, men som ikke selv er syke, i 14 dager fra siste kontakt. De andre i husstanden har ikke karantene.
Hjemmekarantene er aktuelt for de som ikke har symptomer på covid-19, men har hatt nær kontakt med et bekreftet tilfelle eller har vært i områder med vedvarende smitte av koronavirus.

Dersom en du bor sammen med er syk med covid-19, regnes du som nærkontakt og bør ha hjemmekarantene. Nærkontakter behøver ikke å bruke beskyttelsesutstyr i hjemmet, men hvis mulig anbefales det å begrense nær kontakt med personen som er hjemmeisolert.

Det er viktig at du er årvåken på utvikling av symptomer som hoste, halsbetennelse, kortpustethet eller feber. I så fall defineres du som mistenkt tilfelle. Da skal smitteverntiltak som ved hjemmeisolering følges, og lege må kontaktes på telefon for videre vurdering. 

Du som sitter i karantene

Du kan gå ut av eget hjem, men anbefales å unngå nær kontakt med andre. Det omfatter å:

  • ikke gå på jobb eller skole
  • unngå reiser og ikke ta offentlig transport
  • unngå andre steder der man lett kommer nær andre

Men viktigst av alt:

God håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann anbefales, spesielt etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider. Husk også å vaske eller desinfisere hendene:

  • Når du forlater rommet hvor den som er hjemmeisolert oppholder seg
  • Før du skal ut av huset
  • Etter kontakt med den som er hjemmeisolert eller utstyr vedkommende har brukt, som sengetøy, bestikk osv.

Dersom du ikke finner svar på det du lurer på, kan du ringe informasjonstelefonen på 815 55 015 som har åpent hverdager 08-18 og helger 10-16.

Mvh kommuneoverlege Silke Boroske og leder Hele og omsorg Laila Nylund