Hvor mange glass tåler barnet ditt?

Som dere vet er det ikke alle barn som gleder seg til jul. Sånn skal det selvsagt ikke være. Barn som opplever dette finnes i alle barnehager og på alle skoler og i alle samfunnslag, og det gjelder flere enn vi tror. Et anslag fra Folkehelseinstituttet viser at så mye som 90 000 barn har en forelder som har misbrukt alkohol det siste året, og dette er nesten hvert tiende barn.  

Vi setter derfor nå fokus på at barn tvinges inn i roller de ikke skal ha, når vi voksne drikker for mye. Vi ønsker at de voksne har et bevisst forhold til egen alkoholbruk i juleselskapet der barna er en viktig gjest. Det knyttes høye forventninger til julen, og fulle voksne er på bunnen av barnas ønskeliste.

Vi er klar over at temaet alkoholbruk, og særlig rundt barn, ofte er forbundet med tabuer og et ønske om vi alle må få «velge selv». Likevel er vi sikre på at det er noen råd som kan være gode å følge, og som uansett kan sikre at flere barn kan får en bedre jul.

AV-OG-TIL sin kampanjefilm
 

Her er AV-OG-TILs beste råd:


Hva kan du gjøre i din egen familie?

 • Ha alkovett. Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye du skal drikke, når det er barn til stede.
   
 • Husk at barn ofte merker en endring i oppførselen din når du har drukket alkohol, og det skjer raskere enn du selv tror. Når du drikker alkohol, kan det være vanskelig å bedømme når det går fra å være trivelig til utrivelig for barna. Barn liker ikke å se at foreldrene er ruspåvirket, selv ikke en sjelden gang. Barn trives best med voksne som oppfører seg som de pleier.
   
 • Snakk om alkohol med barna dine når du føler at de er klare for det. Gjør alkohol til et «ufarlig» og naturlig tema. Følger du disse tipsene, kan det bli en fin prat:
     - Vær konkret og ta barnet på alvor.

     - Ikke bagatelliser eller avfei det barnet sier.
     - Vær åpen og interessert i det du blir fortalt.
     - Stiller du spørsmål, må du være innstilt på at du kan få upopulære svar eller 
       vanskelige spørsmål tilbake.

     - Unngå ledende spørsmål.
     - Husk at barn aldri skal måtte ta ansvar for voksnes alkoholbruk.

Hva kan du gjøre hvis du ser et barn som sliter på grunn av voksnes alkoholbruk?

 • Ta kontakt
  Hvis det gjelder et barn i nærmiljøet ditt, kan du snakke med det. Still åpne spørsmål. Vær vennlig og imøtekommende og vis barnet at du blir glad for å se det. Inviter gjerne barnet med på ting. Hvis du føler at barnet har tillit til deg, kan du for eksempel si: «Du ser litt trist ut i dag, hvordan har du det?» Husk at du aldri skal snakke nedsettende om barnets foreldre, uansett forhistorie.

   
 • Snakk med andre voksne
  Det kan være fornuftig å dele bekymringen med noen andre som kjenner barnet, for eksempel en lærer, helsesøster eller andre voksne i nærmiljøet. Ser de det samme som deg?

   
 • Skulle du fortsatt være bekymret, kan du ringe det lokale barnevernet eller Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111.
   

AVOGTIL-julekampanje

Sist endra 06.12.2016
Fant du det du leita etter?

Kontaktinformasjon

Anne Grete Askland

Rådgjevar
Telefon :37 18 52 31
Mobil :992 11 753
E-post :anne.grete.askland@amli.kommune.no
Login for redigering Login for redigering